IAM Digital Agencies

Sharing is caring!

φωτογραφίες eshop

Τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών και η δημιουργία eshop

Η χρήση φωτογραφιών (απο προϊόντα ή διάφορες φωτογραφίες lifestyle) σε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού καταστήματος χωρίς την άδεια του φωτογράφου-δημιουργού ή του κατόχου των
δικαιωμάτων της φωτογραφίας είναι ενα αδίκημα που στην Ελλάδα γίνεται κατα κόρον αλλά έχει και υψηλές ποινές χρηματικής φύσης εαν ο ιδιοκτήτης του eshop δεν συμμορφωθεί και κατεβάσει τις
φωτογραφίες.

Ετσι την επόμενη φορά που σαγηνευτείτε και αντιγράψετε μια εικόνα απο το Google η το Bing η ακόμα χειρότερα απο μια ιστοσελίδα ανταγωνιστή σας. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.

Η συνήθης τακτική που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως ενα email που σας προειδοποιει να κατεβάσετε άμεσα τη φωτογραφία. Αλλά τα πνευματικά δικαιώματα είναι κάτι πολύ σοβαρό. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες eshop (μεγάλοι και μικροί) ποιες φωτογραφίες είναι νόμιμες και ποιές όχι.

Φανταστείτε και το εξης σενάριο. Να έχετε ενα eshop και να επενδύσετε στην αγορά ενος μικρού studio με μερικές εκατοντάδες ευρώ, αγοράζετε μια φωτογραφική μηχανή 300 ευρώ και τραβάτε κάποιες εκπληκτικές φωτογραφίες των προϊόντων σας και εγκαθιστάται κιόλας ενα μικρό watermark πάνω στις φωτογραφίες. Επίσης λέτε ρητα οτι τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών σας ανήκουν και δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση τους σε οποιαδήποτε μορφη.

Μερικές εβδομάδες αργότερα καθώς κάνετε μια έρευνα ανταγωνισμού ανακαλύπτετε οτι ενας ανταγωνιστής σας έχει αντιγραψει τις φωτογραφίες σας και τις έχει τοποθετήσει στην ιστοσελίδα
του για την καλύτερη ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ!!

ΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΝΟΜΙΜΑ

  • Ολες οι φωτογραφίες που εσεις η ενας υπαλληλος της εταιρείας παιρνετε για δική σας χρήση έχετε τα πνευματικα δικαιώματα
πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών στο internet
  • Εμπορικές φωτογραφίσεις. Οταν αναθέτετε σε ενα επαγγελματία φωτογράφο να τραβήξει φωτογραφίες για εσάς εξασφαλίστε οτι έχετε όλα τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών. Πολλές φορές ειδικά στο εξωτερικό πολλοί έμποροι έχουν αναθέσει σε φωτογράφους να πάρουν φωτογραφίες των προϊόντων τους και αργότερα να ανακαλύψουν οτι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς επειδή δεν έιχαν αγοραστεί η διαβιβαστεί ΟΛΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • Φωτογραφίες απο ΠρομηθευτέςΠολλοί προμηθευτές προϊόντων για Eshop θα σας προμηθεύσουν φωτογραφίες των προϊόντων τους για να τις χρησιμοποιήσετε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τους όρους που έχετε διαπραγματευτεί με τον προμηθευτή σας.
  • Φωτογραφίες Χωρίς Πνευματικά Δικαιώματα (Royalty Free)Μπορείτε να αγοράσετε σε πολύ χαμηλή τιμή η δωρεάν απο πολλούς στο διαδίκτυο χονδρέμπορους φωτογραφιών σε ελληνικά και ξένα sites. Η φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιστοσελίδα σας και για διαφημιστικούς σκοπούς. Royalty free σημαίνει οτι απο τη στιγμή της αγοράς μπορεί να χρησιμοποιηθει η φωτογραφία σε πολλαπλά φορματ για διάφορους σκοπούς.
  • Φωτογραφίες στοκ με διαχειριζόμενα δικαιώματαΑυτόυ του είδους οι φωτογραφίες μπορούν να αγοραστούν σε πολλές ιστοσελίδες και έχουν άδεια χρήσης με συγκεκριμένους περιορισμούς, όπως για ποια ιστοσελίδα και για ποια χρήση, διαστάσεις και ακόμα και χρονικοί περιορισμοί…
  • Public Domain ΦωτογραφίεςΟταν λήξει η άδεια χρήσης ή οταν ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων διαθέσει ανοιχτά μια δουλειά του, η δουλειά του – η γωτογραφία δηλαδή είναι σε δημόσιο domain και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών στο διαδίκτυο
  • Creative Commons Φωτογραφίεςδημιουργήθηκαν με κύριο σκοπό να γίνει το διαδικτυο πιο δημιουργικό, ελεύθερο και ανοιχτό. Οι φωτογραφίες με άδεια χρήσης Creative Commons είναι κάτι εναλλακτικό αλλά υπάρχουν διάφορες αδειες χρήσης και πρέπει να ελέγχετε την άδεια καθε φωτογραφίας απο πρίν.

Η κατασκευη eshop και τα πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών

πνευματικά δικαιώματα φωτογραφιών στο eshop

Σε γενικές γραμμές συνιστούμε στους πελάτες μας να αποφεύγουν να βάλουν στο eshop τους φωτογραφίες που δεν είναι σίγουροι για τα πνευματικά της δικαιώματα. Η αγορά επαγγελματικών φωτογραφιών κάνει μια ιστοσελίδα eshop να φαίνεται πολύ καλύτερη, πιο επαγγελματική και στυλάτη.

Που μπορείτε να βρείτε επαγγελματικές φωτογραφίες σε διάφορες τιμές

Thinkstock
Getty Images
Veer
Corbis
Fotolia
Istock
Bigstock
Unsplash
New Old Stock
Gratisography
Picjumbo
Pixabay
Little Visuals
IM Free
Life of Pix
Picography
Get Refe
Startup Stock Photos
MMT
Jay Mantri
Pexels

Εαν θέλετε να κατασκευάσετε ενα  eshop και να είστε σίγουροι και νόμιμοι για τις προδιαγραφές, τα συστήματα πληρωμών, την ασφάλεια η απλά θέλετε να ενημερωθείτε καλέστε μας στο 210 220 2834.

Sharing is caring!