IAM Digital Agencies

Sharing is caring!

Προτού ξεκινήσουμε να εξηγούμε WordPress template τι είναι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πρώτα τι είναι το WordPress γενικότερα.

Πριν ακόμα και από αυτο χρειάζετε να αναφέρουμε ότι η κατασκευή μιας ολοκληρωμένης ιστοσελίδας και η κατασκευή eshop αποτελεί μια διαδικασία που περιλαμβάνει αρκετά στάδια. Ξεκινάει με την αρχική συζήτηση και καθορισμό των στόχων, συνεχίζει με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη, και ολοκληρώνεται με την ανάρτηση και τη συντήρηση της ιστοσελίδας.

Καθ’ όλη τη διαδικασία, είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ του πελάτη και της ομάδας ανάπτυξης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του πελάτη.

Τι είναι το WordPress;

Το WordPress είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System – CMS*) για την κατασκευή ιστοσελίδων και ιστολογίων. Αναπτύχθηκε αρχικά το 2003 και από τότε έχει καθιερωθεί ως η πλατφόρμα #1 για τη δημιουργία ιστοσελίδων, χρησιμοποιείται από περισσότερο από το 40% των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του WordPress

  1. Ευκολία χρήσης: Το WordPress έχει πολύ φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον, ακόμη και για χρήστες χωρίς εμπειρία στον προγραμματισμό ιστοσελίδων.
  2. Πλούσια λειτουργικότητα: Προσφέρει μια τεράστια βιβλιοθήκη plugins και θεμάτων που επεκτείνουν τις δυνατότητές του.
  3. Ευελιξία: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή οποιουδήποτε είδους ιστοσελίδας, από απλά ιστολόγια μέχρι ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις.
  4. Ανοικτό λογισμικό: Το WordPress είναι ανοικτού κώδικα, επομένως είναι δωρεάν για χρήση και παρέχει μεγάλη ευελιξία προσαρμογής.


Πώς ελέγχουμε αν το site μας είναι στημένο σε WordPress;

Το w3techs.com είναι μία χρήσιμη πλατφόρμα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ελέγξουμε σε τι έχει στήσει το site μας η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που έχουμε συνεργαστεί.

Το w3techs.com είναι ένας ιστότοπος που παρέχει αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα να ελέγξουμε ποιο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS*) χρησιμοποιεί μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Οι σημαντικές πληροφορίες, αναφορικά με το θέμα WordPress template και προτυπα ιστοσελιδων που μας ενδιαφέρει να δούμε, είναι οι παρακάτω:

Website Background – Βασικά στοιχεία site

Τίτλος του site και γενική περιγραφή του site. Τι βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης, καλό θα είναι να συμφωνεί με αυτό που θέλουμε να λέει.

Content Management Systems – CMS*

Ποιο σύστημα και λειτουργικό χρησιμοποιεί. Εδώ θα δούμε αν είναι το WordPress.

Web Hosting Provider – Εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδας

Σε ποια εταιρεία φιλοξενείται το site μας. Αν το φιλοξενείται σε Ελληνική εταιρεία πιθανων να μην δείχνει αυτή αλλά την μεγαλύτερη εταιρεία που μεταπουλάει στην Ελληνική εταιρεία.

Traffic Analysis Tool – Εργαλείο ανάλυσης κίνησης site

Της περισσότερες φορές είναι το Google Analytics. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα site για να δουν ποιος έρχεται να δει το site μας, από που, πόσο μένει, τι βλέπει και πολλά άλλα.

SSL Certificate Authority – Αρχή έκδοσης πιστοποιητικών SSL

Αν το site έχει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό ασφαλείας, εξασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα που ανταλλάσσονται είναι ασφαλή και ποιο. Οποσδήποτε χρειάζεται να έχετε ένα.

Server Location – Τοποθεσία διακομιστή

Σε ποια χώρα βρίσκεται ο server που φιλοξενεί το site. Για site στην Ελλάδα οτιδήποτε μέσα στην Ευρώπη είναι καλό, όλα τα άλλα συμβάλουν στο να είναι το site αργό.

Content Language – Γλώσσα περιεχομένου

Σε ποια γλώσσα είναι το site μας. Τι βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης. Αν το site μας είναι στα Ελληνικά και απευθύνεται στο Ελληνικό κοινό πρέπει να λέει Greek. Αν όχι τότε είναι ένας σημαντικός λόγος για άσχημη απόδοση της σελίδας μας.

wordpress template

WordPress Template τι είναι

Αφού καθορίσαμε την πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για το site μας, το επόμενο βήμα είναι να δούμε πως έχει στηθεί το σχεδιαστικό για την εμφάνιση και τη λειτουργικότητά της. Το σχέδιο της ιστοσελίδας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία του χρήστη και την επίτευξη των στόχων της ιστοσελίδας μας.

Τα WordPress templates είναι έτοιμα σχέδια ιστοσελίδων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας στο WordPress. Κάθε template περιλαμβάνει προκαθορισμένη δομή, μορφοποίηση και λειτουργικότητα, την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ενα WordPress template ξεκινά απο  50 δολλάρια και ειναι για αρχάριες και οχι για έμπειρες  εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων  και νέους προγραμματιστές που τώρα ξεκινούν να γράφουν κώδικα ,  νέους web designer και είναι κάτι πολύ βολικό γιατί το design φαίνετα επαγγελματικό , σίγουρα φαίνεται ωραίο οπότε υπάρχει μια θετική πρώτη εντύπωση απο τουν πελάτες που είναι φυσιολογικό να μην γνωρίζουν εν τω βάθει για την κατασκευή ιστοσελίδων. Ετσι θεωρούν πολύ φυσιολογικές και λογικές τις απαγορεύσεις που τους θέτει ο “προγραμματιστής” , “Web designer” σχετικά με το τι γίνεται και τι όχι.

Εκτός από τα WordPress Template πώς αλλιώς φτιάχουμε μια σελίδα WordPress;

Αν δεν έχει χρησιμοποιήθεί ένα WordPress template, υπάρχουν δύο κύριες εναλλακτικές:

  1. Ανάπτυξη προσαρμοσμένου σχεδιασμού (custom design):
    • Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε ένας web designer ή developer για να σχεδιάσει και να αναπτύξει μια πλήρως προσαρμοσμένη εμφάνιση και λειτουργικότητα για την ιστοσελίδα σας.
    • Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μέγιστη ευελιξία και μοναδικότητα, αλλά απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο και κόστος ανάπτυξης.
  2. Χρήση βασικών θεμάτων (blank themes ή frameworks):
    • Αντί για ένα WordPress template, έχει στηθεί σε ένα “λευκό” θέμα (blank theme ή framework) του WordPress, το οποίο παρέχει μια πιο λιτή βάση για να χτιστεί το site σας.
    • Αυτά τα θέματα δεν περιλαμβάνουν προκαθορισμένο σχεδιασμό, αλλά επιτρέπουν τη δημιουργία ενός εντελώς προσαρμοσμένο layout και εμφάνισης.
    • Απαιτούν περισσότερες προγραμματιστικές γνώσεις, αλλά δίνουν πλήρη έλεγχο στον σχεδιασμό.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των WordPress templates είναι:

  1. Ευκολία χρήσης: Δεν χρειάζεται να ξέρετε προγραμματισμό ή υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσετε μια εταιρεία για κατασκευή ιστοσελίδασ για να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό site. Απλά επιλέγετε ένα template και το προσαρμόζετε.
  2. Μεγάλη ποικιλία επιλογών: Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν και premium templates διαθέσιμα, που καλύπτουν κάθε είδος ιστοσελίδας.
  3. Γρήγορη ανάπτυξη: Ξεκινάτε με μια έτοιμη δομή και προσθέτετε το περιεχόμενό σας, εξοικονομώντας χρόνο.
  4. Ευελιξία: Τα templates μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα ώστε να ταιριάζουν στην επωνυμία και την αισθητική της ιστοσελίδας σας.

Τα βασικά μειονεκτήματα των WordPress templates είναι:

  1. Περιορισμένη προσαρμογή: Παρόλο που τα WordPress template είναι ευέλικτα, υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί κανείς να τα προσαρμόσει χωρίς να απαιτούνται προγραμματιστικές γνώσεις. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια εντελώς μοναδική και προσαρμοσμένη εμφάνιση.
  2. Περιορισμένη μοναδικότητα: Καθώς υπάρχουν χιλιάδες έτοιμα templates διαθέσιμα, υπάρχει ο κίνδυνος η ιστοσελίδα σας να μοιάζει παρόμοια με άλλες που χρησιμοποιούν το ίδιο template.
  3. Ζητήματα απόδοσης: Ορισμένα templates ενδέχεται να είναι βαριά σε κώδικα και να επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας.
  4. Περιορισμένη επεκτασιμότητα: Σε σύνθετες ιστοσελίδες, τα templates μπορεί να μην παρέχουν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες, απαιτώντας την ανάπτυξη προσαρμοσμένων λύσεων.
  5. Ζητήματα ασφάλειας: Εάν το template που επιλέξετε περιέχει ευπάθειες ή κακόβουλο κώδικα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας.


Πώς ελέγχουμε αν και πιο WordPress template έχει χρησιμοποιηθεί για το site μας

Η ιστοσελίδα whatwpthemeisthat.com είναι ένα ισχυρό εργαλείο που σας επιτρέπει να ανιχνεύσετε το συγκεκριμένο WordPress θέμα που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Απλά εισάγετε τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας που σας ενδιαφέρει και το εργαλείο θα αναλύσει τον κώδικα της σελίδας για να προσδιορίσει ποιο θέμα WordPress χρησιμοποιείται.

Αυτή η δυνατότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για διάφορους λόγους:

  1. Έλεγχος ανταγωνιστών: Μπορούμε να ελέγξουμε τα site των ανταγωνιστών σας για να δείτε ποια WordPress θέματα χρησιμοποιούν. Αυτό σας δίνει ιδέες για τάσεις και δημοφιλή σχεδιαστικά πρότυπα στον κλάδο σας.
  2. Επιλογή θέματος: Αν αναζητάτε ένα συγκεκριμένο στυλ ή λειτουργικότητα για την ιστοσελίδα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το whatwpthemeisthat.com για να βρείτε παραδείγματα ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν το θέμα που σας ενδιαφέρει.
  3. Ασφάλεια και ευπάθειες: Αναγνωρίζοντας το θέμα WordPress που χρησιμοποιείται, μπορείτε να ελέγξετε για τυχόν γνωστές ευπάθειες ή ζητήματα ασφάλειας που να το αφορούν.

Οι σημαντικές πληροφορίες, αναφορικά με το θέμα WordPress template και προτυπα ιστοσελιδων που μας ενδιαφέρει να δούμε, είναι οι παρακάτω:

Theme name – Όνομα θέματος

Πώς λέγεται το WordPress template που έχει χρησιμοποιηθεί

Theme Homepage – Link live παρουσίασης

Πατήστε το για να δείτε πώς είναι το WordPress template και πόσο μοιάζει με το δικό σας. Πολλές φορές μπορεί κάποιο WordPress template να έχει χρησιμοποιηθεί σαν Framework βάση και η εικόνα του να μην έχει καμία σχέση με αυτό που προτείνει ο δημιουργός του WordPress template σαν το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θεωρείτε ότι χρησιμοποιήθηκε WordPress template.

Author – Ποιος το έφτιαξε

Το όνομα του δημιουργού του WordPress template. Στην σπάνια περίπτωση που είναι όντως η εταιρεία που συνεργάζεστε.

Theme Screenshot – Εικόνα πώς φαίνεται

Οπτική απεικόνηση του WordPress template αν με την πρώτη ματιά μοιάζει με το δικό σας site, τότε σίγουρα είναι WordPress template.

Wordpress Template

Όταν ένας πελάτης επενδύει χρήματα για την ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου site, έχει την εύλογη προσδοκία ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό και ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της επιχείρησής του. Ωστόσο, αν ο ανάδοχος του site καταλήξει να χρησιμοποιεί ένα WordPress template αντί να δημιουργεί ένα πραγματικά προσαρμοσμένο σχέδιο, τότε αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχικής συμφωνίας και της εμπιστοσύνης του πελάτη.

Η χρήση ενός WordPress template σε μια ιστοσελίδα που έχει πληρωθεί ως προσαρμοσμένη, είναι μια αμφιλεγόμενη και ανήθικη πρακτική. Πέρα από την οικονομική απάτη, αυτό υποβαθμίζει την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας και στερεί από τον πελάτη το προσωπικό και μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα που δικαιούται. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε νομικές συνέπειες, καθώς η χρήση ενός template χωρίς άδεια παραβιάζει πιθανώς τα πνευματικά δικαιώματα. Τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι έχει αγοραστεί το WordPress template για τo site σας και δεν χρησιμοποιείται παρανόμως.

Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες ιστοσελίδων να είναι απόλυτα διαφανείς και τίμιοι στις πρακτικές τους, παρέχοντας στους πελάτες την προσαρμοσμένη και μοναδική λύση που έχουν πληρώσει. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των πελατών.


CMS τι ειναι

Ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System – CMS) είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει τη δημιουργία, διαχείριση και δημοσίευση ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο, χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων προγραμματιστικών γνώσεων. Τα CMS παρέχουν μια δομημένη και ευέλικτη πλατφόρμα, επιτρέποντας σε χρήστες χωρίς εμπειρία στον προγραμματισμό ιστοσελίδων να δημιουργούν και να ενημερώνουν εύκολα το περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός CMS περιλαμβάνουν τη διαχείριση περιεχομένου (δημιουργία, επεξεργασία, δημοσίευση), τη διαχείριση χρηστών και δικαιωμάτων πρόσβασης, καθώς και την παροχή προτύπων σχεδιασμού (templates) για την εμφάνιση της ιστοσελίδας. Τα πιο γνωστά CMS είναι το WordPress, το Joomla και το Drupal, με το WordPress να είναι το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα στον κόσμο.

Sharing is caring!

2 Απαντήσεις