IAM Digital Agencies

Σύγκριση τρόπων δημιουργίας μιας σελίδας.

Όσοι θέλουν να φτιάξουν μια ιστοσελίδα αλλά και οσοι έχουν συμμετέχει στην κατασκευή ιστοσελίδας έχουν βρεθεί στο ίδιο δίλλημα. Τι σύστημα να διαλέξω; Ποιό μου κάνει; Ποιό είναι το καλύτερο; Τι διαφορές έχουν; Τι κάνει το καθένα;

Μας κατακλίζουν διαφημίσεις του τύπου φτιάξτε μια επαγγελματική σελίδα σε λίγα λεπτά, από την άλλη οι τιμές για κατασκευής από επαγγελματίες αρχίζουν από λίγες εκαντοντάδες ευρώ και καταλήγουν σε μερικές χιλιάδες.

Υπάρχει κάποιο μυστικό; Κάποιος σας κοροϊδεύει;

ΟΧΙ δεν υπάρχει καμία κοροϊδία. Και εδώ, όπως και σχεδόν παντού τις περισσότερες φορές, ισχύει ότι ότι πληρώσεις παίρνεις.

Ας δούμε όμως τι είναι το καθένα και τελικά τι σας ταιριάζει.

Στατιστικός πίνακας χρήσης CMS και Website Builders για το 2019

1. WordPress (27+ Εκατομύρια σελίδες live)
2. Wix (3.8+ Εκατομύρια σελίδες live)
3. Squarespace (1.9+ Εκατομύρια σελίδες live)
4. Joomla (1.8+ Εκατομύρια σελίδες live)
5. Shopify (1.1+ Εκατομύρια σελίδες live)
6. Drupal (630+ Χιλιάδες σελίδες live)
7. Blogger (430+ Χιλιάδες σελίδες live)
8. Prestashop (285+ Χιλιάδες σελίδες live)
9. Magento (265+ Χιλιάδες σελίδες live)
10. Bitrix (223+ Χιλιάδες σελίδες live)

Τι είναι CMS;

Το κοινό σημείο και των δημοφιλών CMS  είναι οτι είναι ανοιχτού λογισμικού, δηλαδή είναι δωρεάν, είναι ανοιχτά , είναι  εύκολα σε οποιαδήποτε τροποποίηση απο οποιαδήποτε ομάδα προγραμματιστών αλλά κυριώς έχουν φανατικούς υποστηρικτές. Πίσω τους είναι κοινότητες προγραμματιστών που τα στηρίζουν με λογισμικό ( plug ins, addons , modules ) και διορθώνουν καθημερινά λάθη (bugs) της πλατφόρμας αλλά κυρίως και πάνω απο ολα ενσωματώνουν και απορροφούν όλες τις νέες τεχνολογίες του web που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Τι είναι σημαντικό να ξέρετε

Η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας διαχείρισης περιεχομένου (CMS) , εξαρτάται απο το budget που διαθέτε, τις τεχνικές σας γνώσεις αλλά και η ξεκάθαρη αντίληψη του τι θέλετε η ιστοσελίδα σας να κάνει.

Τι είναι website builder;

Είναι μια πλατφόρμα εύκολης διαχείρισης και κατασκευής σελίδων. Έχουν φτιαχτεί για να δίνουν την δυνατότητα σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν αισθητικά να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα να το προσπαθήσουν.

Βασικά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγετε, θέλει κάποια εξάσκηση και ένα επίπεδο γνώσης μέτριο. Τι να το κάνεις το τέλειο σχέδιο και χρώμα αν δεν έχεις ούτε καλό λογότυπο ούτε καλές φωτογραφίες; Όλα μετράνε και πρέπει να δένουν.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η χρέωση είναι επαναλαμβανόμενη για όσο είναι live η σελίδα μας, ενώ αν φτιαχτεί με άλλον τρόπο η χρέωση είναι μια φορά.

Τι είναι σημαντικό να ξέρετε

Κατασκευάζοντας μια σελίδα σε μια πλατφόρμα μπορεί να είναι εύκολο αλλά για έναν marketer είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει τις κατάλληλες πρακτικές για να κάνει αυτή τη σελίδα προγματικά να δουλέψει. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τη σελίδα αυτή δεν μπορείτε να την “μεταφέρετε” ή να την πάρετε από εκεί. Για να αναβαθμίσετε τη σελίδα σας πρέπει να την χτίσετε από την αρχή.

Τι είναι custom code;

Σε παραλληλισμό με ένα σπίτι είναι σαν να το χτίζουμε από την αρχή, από οικόπεδο. Φτιάχνουμε το σχέδιο και το βλέπουμε να υλοποιείτε ακριβώς όπως το έχουμε ονειρευτεί, ούτε ανακατασκευή, ούτε παλιότερο σχέδιο.

Λογικό είναι ότι το κόστος μιας τέτοιας σελίδας είναι σημαντικά μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή και αν δεν είναι το αποτέλεσμα δεν θα είναι όνειρο αλλά εφιάλτης. Χρειάζονται πολύ επαγγελματίες για την υλοποίηση μιας σωστής custom code σελίδας και καλή οργάνωση. Συνήθως αυτές δεν είναι σελίδες αλλάπλατφόρμες που δεν παρουσιάζουν απλώς μια επιχείρηση αλλά έχουν πολύπλοκες και απαιτητικές δυσκολίες που κανένα άλλο σύστημα δεν μπορεί να καλύψει.

Η εταιρεία μας ειδικεύεται σε περίπλοκα project έχοντας την εμπειρία και την γνώση να τα υλοποιήσει. Αν έχετε ένα τέτοιο project μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο μας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ για να το συζητήσουμε.

Τι είναι σημαντικό να ξέρετε

Η σελίδα σε custom code είναι φανταστική, γρήγορη κάνει αυτό που ακριβώς θέλουμε, αλλά… α) αν μας το έχει φτιάξει κάποιος προγραμματιστής δεν θα έχει ούτε το σχεδιαστικό, ούτε τα εργαλεία marketing για να την προωθήσουμε, β) δεν μπορεί ο καθένας να την αναβαθμίσει ή να την αλλάξει, δενόμαστε με την εταιρεία που μας την έφτιαξε.

Εμείς σαν έμπειρη εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων έχουμε δημιουργήσει ιστοσελίδες σε όλα τα παραπάνω συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και έχουμε δει οτι το καθένα έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Στην κατασκευή eshop έχουμε επιλέξει το Drupal , σε απλές ιστοσελίδες που η αρθογραφία είναι πολύ σημαντική χρησιμοποιούμε WordPress, σε ιδιαίτερες ιστοσελίδες, πολύπολοκες και πολυσύνθετες ιστοσελίδες και portal ανάλογα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε custom PHP ή Python.

Μπορείτε πάντοτε να μας καλέσετε στο 210 220 2834 για να σας συμβουλέψουμε στο δικό σας project. Με τα παραπάνω νούμερα live σελίδων είναι πλέον εμφανές πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός σήμερα. Μια σελίδα σε ότι και να είναι φτιαγμένη δυστυχώς δεν αρκεί, ένα στρατηγικό πλάνο marketing χρειάζεται και αυτό μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα σε μια καλοφτιαγμένη σελίδα που ολοκληρωτικά σας ανήκει.

15 Απαντήσεις

    1. Έχει δίκιο το σκεφτόμουνα και εγώ οτι θα είναι καλύτερο να μπεί σε μια αλλη κατηγορία μαζί με php frameworks όπως το falcon

    2. Πολύ σωστά. Αναφερόμαστε όμως στο Django – CMS που είναι βασισμένο στο Django και είναι ένα πολλά υποσχόμενο CMS. Από την άλλη το Django είναι ιδανικό για τη δημιουργία lightweight CMS για τη διαχείριση μέρος του περιεχομένου μιας σελίδας. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε σελίδας.

      1. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο (δηλαδή ότι αναφέρεστε στο Django CMS) από αυτά που έχετε γράψει στο άρθρο. Αλλά συνεννοούμαστε.

        1. Ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Θα φροντίσουμε να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο. Κάποιο άλλο CMS που πιστέυεις ότι θα άξιζε να αναφερθεί?

    3. Οντως δεν εχει σχεση με τα υπολοιπα είναι παντοδυναμο , γρηγορο και ευελικτο αλλα ειναι μονο για ειδικους . Τα παιδιά εδω προφανώς προσπαθούν να προωθήσουν την δουλειά τους και απευθύνονται σε πελάτες και οχι σε προγραμματιστές….. κανουν σελιδες και σε Django me to CMS κτλ.

    1. Συμφωνώ το Joomla!έχει ωριμάσει αρκετά πολύ ωστε να ειναι ενα πολύ καλό CMS
      Δουλευω και στο Joomla kai sto WordPress kai θεωρώ οτι το μόνο πλεονέκτημα του δευτερου ειναι οτι ειναι αρκετα ποιο ευκολο στην εκμάθηση , βεβαια αν κανεις κατι απλο σιγουρα θα πας σε wordpress